این مطلب در چند بازه زمانی نوشته شده و بارها به روز شده که میتوانید برای نتیجه گیری بهتر تا انتها مطالعه بفرمایید

…………………………………….

بورس ایران دیروز شاخص 300 هزار واحد را رد کرد و همچنان خود را در حال رشد نشان میدهد اما بیایید با هم بررسی کنیم که بورس به نظرتان تا کجا بالا خواهد رفت؟

در این مبحث با تحلیل تکنیکال بورس که برخی آن را تا 320 هزار واحد تحلیل میکنند کاری نداریم و میخواهیم بیشتر به بحث تحلیل بنیادین این مطلب بپردازیم.

قطعا وقتی بورس رشد میکند خیلی ها ثروتمند میشوند و خیلی ها در این میان از مزیت ها و نوسانات استفاده میکنند اما آیا بیشتر حقوقی ها و سرمایه داران بهره میبرند و یا حقیقی های خرده پا؟

قطعا اگر حقیقی از تحلیل های تکنیکال و بنیادی بی بهره باشد هیچوقت به میزان حقوقی ها و افراد سرشناس سود نخواهد کرد و این کاملا طبیعی هست حتی اگر شاخص همچنان سعودی باشد اما حالا که شاخص صعودی شده خیلی ها از حقیقی های خرده پا بدون تجربه هم به سود میرسند اما بیاییم این موضوع را که شاخص تا کجا رشد خواهد کرد بررسی کنیم.

اگر دلار گران نشده بود یا به عبارتی ارزش ریال ایران پایین نیامده بود که هیچ وقت این سود را تجربه نمیکردیم هیچوقت نمیدیدیم که شاخص تا اینجا برسد حداقل در این بازه زمانی کوتاه این اتفاق نمی افتاد اما حال که این اتفاق افتاده تا کجا خواهد رفت؟

ما شاخص 70 هزار را شاهد بودیم و در همین حوالی بورس ایران در حال نوسان های کوچک بود که چند سالی هم در همین حدود به کار خود ادامه میداد و به یکباره که دلار از حدود 3800 تومان تا 18 هزار و سپس 10 هزار و سپس 13 هزار و هم اکنون 11 هزار تومان رسید قیمت خیلی از چیز ها تغییر کرد.

از قیمت مواد اولیه ای که باید شرکت ها برای ساخت اجناسشان میخریدند تا قیمت مواد اولیه ای که در انبار ها موجود بود… قیمت زمین و مسکن و مصالح هم به شدن بالا رفت و زمین و مصالح و ساختمان های شرکت ها نیز گران شد و این دلیل بنیادینی برای خیلی از سهم هایی هست که سود زیادی نمیکنند ولی شرکتشان ساختمان و دم و دستگاه زیاد دارد.

شرکت هایی که صادراتی بودند و بخش اعظم محصولاتشان را صادر میکردند در مدت زمان اندکی به سود سرشار رسیدند چرا که آنها با کارگر ارزان قیمت و مواد اولیه بعضا ارزان قیمت و به قیمت سابق خرید میکردند و دلار گران قیمت را داخل کشور میفروختند که خب سود سرشاری به دست آوردند و سهامشان هم طبعا بالا رفت.

حتی با وجود این که شرکت های پتروشیمی موظف بودند دلار را در داخل با قیمت نیمایی بفروشند باز هم سود خیلی خوبی بدست می آورند.

در گروه سیمان و فولاد و … نیز به دلیل صادرات و گران شدن اجناسشان سود خوبی بدست آمد

در بخش بانک ، بانک ها که در حال ورشکستگی بودند از همین بورس سود خوبی بدست آورده و پورتفو آنها با ارزش شد و از خرید و فروش دلار و نوسانات طلا هم بسیار سود بدست آوردند چرا که وقتی شما حجم بالایی از نقدینگی را در دست دارید با آن خیلی کارها میتوانید انجام بدهید و دستتان از افراد عادی بازتر هست و به اصطلاح میتوانید خورده پاها را سرکیسه کنید.

در بخش گروه خودرویی هم خودروساز ها توانستند مردم را سرکیسه کنند و در بخش گروه املاک و مستغلات هم که طبعا خبر دارید قیمت مسکن و زمین چه میزان بالا رفت و چه کسانی که در این بالا پایین شدن ها پول های هنگفت به جیب نزدند که دیگر واژه میلیاردی برایشان ضعیف به حساب می آید.

نفت ما مثل قبل صادر نشد اما صادراتمان رونق خوبی گرفت. دولت خیلی ثروتمند نشد اما خیلی شرکت ها به سود های خوبی رسیدند. البته دولت هم در این میان بی بهره نماند.

حالا برخی اینطور تحلیل میکنند که شاخص 70 هزار واحدی حتی اگر دلار 4 برابر هم شده باشد و شاخص هم بنا باشد 4 برابر شده باشد باید رقم 280 هزار واحد را فیکس بماند اما هرگز این تحلیل به تنهایی درست نیست و خیلی چیزهای دیگری در این مبحث دخیل هستند و سود و زیان شرکت ها تعیین کننده نهایی خواهد بود.

البته خیلی از p/e ها هم اکنون از 50 بالا زده و خیلی ها بورس را مستعد ریزش میبینند و خیلی دیگر هم از حجم نقدینگی که به بورس وارد میشود و همچنان ادامه دارد آن را مستعد رشد مجدد تا حتی 400 هزار واحد میدانند که بنده به عنوان نگارنده تا حدودی با هر دوی اینها موافقم و باید دید که چه میشود.

اگر اکنون که شاخص 300 هزار واحد هست میخواهید وارد بورس بشوید بهتر است که سهام با ارزش و بنیادی خریداری کنید تا در هر صورت در بلند مدت زیان نکنید.

این مطلب تنها برای این نوشته شد که دید شما را کمی گسترده تر کند بتوانید بهتر تحلیل خود را انجام دهید شاید بتوانید به دید انتقادی آن را نقد کنید و خوشحال میشوم آن را بخوانم همچنین میتوانید پکیج جامع آموزش بورس را هم خریداری کنید و بخوانید تا بیشتر با تحلیل ها آشنا شوید.

 

……………………………………………………………………………….

 

اکنون شاخص به 600 هزار رسیده و وقتی این متن را میخوانم میبینم که حجم نقدینگی بیشتر از چیزی بوده که فکر میکردم و هر چقدر که محافظه کارانه میخواستم بنویسم ته دلم میدانستم حجم تبلیغات انجام شده در زمینه بورس و همچنین ترس از دست دادن ارزش پول باعث شده ورود پول به بورس همچنان ادامه دارد باشد و باز هم معلوم نیست که در آینده چه خواهد شد.

حتی خود وارن بافت میگوید هیچکس نمیداند که قیمت ها در آینده چه خواهند شد اگر میدانستیم که به سراغ چارت و نمودار نمیرفتیم.

…………………………………………..

البته که شاخص 700 هزار واحدی و این کانال 700 هزار واحدی بار دیگر ثابت میکند که همیشه حرف اول و آخر را نسبت عرضه و تقاضا تعیین میکند و وقتی حجم پول سرگردان را دولت با عرضه اولیه ها و با مدیریت درست وارد بورس میکند میتواند استفاده های مثبتی از این جریان داشته باشد تا جایی که 7000 میلیارد تومان از عرضه اولیه شستا درآمد کسب کند. البته این هیجانی بودن بازار و وحشیانه بالا رفتن میتواند خطرناک هم باشد و این بارها بیان شده است.

حالا اگر میخواهید تحلیل خود را قوی تر کنید و به سراغ چارت و نمودار بروید میتوانید لینک زیر را ببینید: